SEGONA EDICIÓ DEL CICLE ‘DIÀLEGS’, UN ESPAI DE REFLEXIÓ I DEBAT PER ABORDAR ELS GRANS REPTES DEL PRESENT

SEGONA EDICIÓ DEL CICLE ‘DIÀLEGS’, UN ESPAI DE REFLEXIÓ I DEBAT PER ABORDAR ELS GRANS REPTES DEL PRESENT

DIÀLEGS: UN NOU ESPAI DE REFLEXIÓ I DEBAT OBERT A LA CIUTADANIA

El cicle DIÀLEGS és un nou espai de reflexió i debat amb la participació de grans experts de reconegut prestigi, tots ells referents en cadascun dels àmbits, per abordar grans reptes del present des d’una mirada global i local.

UNA ALIANÇA AMB REFERENTS DE L’ACADÈMIA, LA COMUNICACIÓ I LA CULTURA

El Cicle DIÀLEGS és el fruit d’una aliança inèdita entre quatre actors, dos de l’àmbit acadèmic (l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de Lleida), un de la comunicació (el Diari Segre) i un de la cultura (la Fundació Orfeó Lleidatà), per compartir coneixement amb la societat i el territori, tot posant-lo a l’abast de tothom. El coordinador del cicle és en Josep Maria Forné i compta amb la col·laboració especial de la Fundació del Castell del Remei.

UNA PORTA OBERTA DE L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS A LLEIDA

Un dels elements singulars del Cicle DIÀLEGS és la participació de membres destacats de l’IEC com el nutricionista Abel Mariné, l’enginyera Alícia Casals i el científic Josep Amat, juntament amb especialistes de referència de la UdL com Olga Martín, Manuel López i Miquel Pueyo.

PROGRAMACIÓ MARÇ-ABRIL 2025

EL MENJAR. Què menjarem en el futur?

Dimarts 11 de març de 2025, 18.30 h. Espai Orfeó (entrada lliure amb reserva)

La crisi climàtica ens obliga a repensar la dieta humana. Aquest any, per exemple, a Catalunya la collita d’oli s’ha reduït a la meitat. Els transgènics són un perill o són la solució? Serem capaços de prescindir de la carn? Haurem d’alimentar-nos amb insectes? Menjarem carn de laboratori produïda a partir de cèl·lules (a Singapur ja es comercialitza)? Fins a quin punt és possible la sobirania alimentària i el km0?

  • Abel Mariné, nutricionista i membre de l’IEC
  • Olga Martín Belloso, catedràtica de tecnologia dels aliments i vicerectora de transferència del coneixement de la UdL
  • Moderadora: Anna Gómez, sotsdirectora del diari Segre

LA TECNOLOGIA. Font de progrés ?

Dimarts 25 de març de 2025, 18.30 h. Espai Orfeó (entrada lliure amb reserva)

Des de la il·lustració, considerem la tecnologia com a font de progrés. A partir de la Bomba atòmica, però, les veus critiques en aquesta confiança es fan més nombroses. L’emergència climàtica ha actualitzat aquest debat entre els qui fins i tot confien en la tecnologia com allò que ens haurà de salvar dels desastres climàtics enfront dels qui justament afirmen el contrari, que és aquesta tecnologia qui ha causat la situació actual d’emergència natural. Serà la tecnologia taula de salvació ?

  • Alícia Casals, enginyera i membre de l’ IEC
  • Manuel López Esteve, professor d’Història contemporània de la UdL
  • Moderador: Joan Teixidó, Col·laborador del Diari Segre Digital

HUMANS O ROBOTS. Anem cap a una nova espècie d’humans?

Dimarts 8 d’abril de 2025, 18.30 h. Espai Orfeó (entrada lliure amb reserva)

Les pròtesis i implants tecnològics, juntament amb l’enginyeria genètica, estan canviant el mateix concepte d’ésser humà. Com havia ocorregut en el passat prehistòric, tornarà aviat a haver-hi diferents espècies d’homínids convivint? De la selecció natural, atenuada els darrers mil·lennis per la cultura, passarem ara a la selecció artificial? Podria acabar alguna d’aquestes espècies sotmetent o extingint les altres?

  • Josep Amat i Girbau, científic i membre de l’IEC
  • Miquel Pueyo, professor de filologia i comunicació de la UdL
  • Moderadora: Anna Sàez, directora del diari Segre

 

Coordinació del cicle: Josep Maria Forné

Amb la col·laboració especial de la Fundació del Castell del Remei