Esteu aquí: Inici ca L'Entitat

Presentació

+ Presentació

MÉS DE 150 ANYS AL SERVEI DE LA CULTURA

LOGOCOL2.jpg

L’Orfeó Lleidatà, neix l’any 1861. El 31 de març del mateix any,  realitza el seu primer concert a Lleida. En la seva existència s’alternen períodes de gran activitat amb altres més discrets fins que finalment durant la Guerra Civil Espanyola, a conseqüència de la mort del seu director, es paralitzen completament les seves activitats. L’any 1953 es reorganitza l’Orfeó Lleidatà. Aquesta segona meitat de segle i fins l’actualitat és una etapa molt fructífera per l’Orfeó, tant a nivell coral com en el camp de la pedagogia i la seva tasca es veu recompensada per tot un seguit de reconeixements públics: l’any1981 Premi d’Honor de l’Obra del Ballet Popular, l’any 1984 Premi d’Honor de la Fundació Jaume I, l’any 1986 Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i l’any 1998 es declarada per la Generalitat de Catalunya Entitat d’interès cultural. L’any 2014 es crea la Fundació Orfeó Lleidatà.

La base de la vida de l’Orfeó Lleidatà és la pedagogia i el cant coral. Ja des dels seus inicis l’any 1862,  es va crear una escola de música. L’any 1958 es va crear una Secció Infantil i posteriorment el Patronat del Centre d’Art Juvenil per tal de facilitar als nens i joves del país una formació a través de la música i del cant coral. L'any 1968 l’Orfeó va iniciar unes de les primeres colònies musicals del país, a la localitat de Tírvia (Pallars Sobirà). L’any 1964, i davant la necessitat de directors capacitats que engresquessin als cantaires de les nostres comarques, nasqueren els Cursos Internacionals de Música i que van abastar camps tant diversos com la pedagogia musical i direcció coral, tècnica vocal, expressió corporal, conjunt instrumental i orquestra i iniciació a la direcció d’orquestra per a directors de cor. L'any 1994 es crea l'Escola de Música de l'Orfeó Lleidatà, amb l'objectiu de poder oferir ensenyaments musicals reglats.

Actualment la Fundació Orfeó Lleidatà està passant per una etapa de molta activitat. A finals dels anys 90 s’inicia un procés de renovació i professionalització de la gestió de l’entitat que ha suposat també una obertura a noves formes d’entendre i compartir la música. L’any 2001 s’inicia el Projecte Enllaç amb la finalitat d’apropar la música a col·lectius amb necessitats especials. L’any 2004 es posa en marxa la temporada estable de concerts amb ofertes musicals diverses per a tot tipus de públic. L’any 2008, i desprès de deambular durant tota la seva dilatada existència per diversos llocs de la ciutat de Lleida, sempre en espais cedits per institucions o entitats privades, es va inaugurar el primer estatge de propietat, situat al peu del Turó de la Seu Vella molt a prop del Jardins de Santa Cecília. El mateix any, l’escola de música esdevé centre autoritzat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i s’inicia la creació d’una xarxa d’escoles associades. Actualment es gestionen cinc escoles municipals de música a la comarca del Segrià, i diversos projectes de formació musical en escoles bressol, primària i secundària de la ciutat de Lleida i el seu territori. La inauguració de l’Espai Orfeó el gener de 2014, un espai escènic ubicat en la pròpia seu i obert al teixit associatiu cultural i social de les Terres de Lleida mitjançant el Consell Participatiu, juntament amb la creació de la Fundació Orfeó Lleidatà, han suposat un pas endavant en l’objectiu d’atansar la cultura a tots els col·lectius mitjançant la música.

És membre de la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC), la Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC) i el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC). La nostra escola de música també és part de l'Associació d'Escoles de Música d'Iniciativa Privada de Catalunya (EMIPAC).

Accions del document

Informació relacionada

Segueix-nos a: Facebook YouTube Twitter
Orfeó Lleidatà C. Sant Martí, 60-62 25004 Lleida
T. 973 233 554 info@orfeolleidata.cat