Esteu aquí: Inici ca Notícies ROIG

ROIG

+ ROIG

Espectacle homenatge a Montserrat Roig

Aquest divendres 24 de març l’Espai Orfeó acollirà un homenatge en format d’espectacle a Montserrat Roig, l’escriptora i periodista catalana, feminista i d’esquerra. Aquest sentit homenatge, ROIG, és una creació per commemorar el 25è aniversari de la seva mort.

ROIG és un muntatge, on a més de fer divulgació de l'obra de l'autora, també hi trobarem records, olors, colors i emocions de la vida de Montserrat Roig i el seu entorn més estimat.

 

En aquest espectacle, l'actriu i directora de teatre Mònica Lucchetti, narra i descriu passatges plens de vida, d'intensitat i passió, d'amor a l'escriptura, de moments colpidors per la lluita contra les injustícies d'uns anys de turbulències socials i canvis profunds.

 

La cantant Tànit Navarro, interpreta cançons que li agradaven a l'escriptora (chanson francesa, poemes musicats o alguna cançó del seu amic Ovidi...) i ens entrega amb el talent del seu cant instants preciosos i plens d'emotivitat.

 

El músic i compositor Carles Beltran ha volgut crear algunes notes pels textos de la Montserrat, on la música acarona la bellesa de la literatura de l'escriptora catalana.

 

El llegat de Monserrat Roig, compromís polític
Montserrat Roig i Fransitorra va néixer a Barcelona l’any 1946 i morí prematurament a Barcelona l’any 1991, víctima d’un càncer de mama.
Va ser una dona compromesa social i políticament amb un posicionament actiu en la lluita antifranquista. Es llicencià en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i en Filologia i mentre va ser estudiant va participar en els moviments de protesta d’estudiants, en una època convulsa del tardo franquisme a Barcelona.

 

Dos van ser els esdeveniments importants en els qual va participar i ser protagonista en aquella època. El primer, la Caputxinada (març 1966), l’assemblea constituent del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona, on hi assistiren més de 450 representants d'estudiants, professors i intel·lectuals. Durant tres dies, la policia va mantenir encerclat el Convent dels Caputxins de Sarrià, el setge va finalitzar en un assalt policial i aquesta va ser la llavor que posteriorment va germinar en un moviment unitari de solidaritat política i ciutadana i reforçà la incorporació a la lluita antifranquista de sectors eclesiàstics, amb una inèdita manifestació de capellans a Barcelona l'11 de maig del mateix any.
El segons esdeveniment on participà Montserrat Roig va ser la tancada de 250 intel·lectuals a l’abadia de Montserrat el desembre de 1970, en protesta contra el procés de Burgos, consell de guerra sumaríssim contra 16 militants bascos d’ETA. La forta pressió social i l’activisme dels antifranquistes va aconseguir que finalment 9 dels 16 militants condemnats a mort fossin indultats.

 

Del compromís polític a la creació literària i el periodisme
La trajectòria literària de Montserrat Roig s’inicia a partir de 1971, any en què guanya el premi Víctor Català amb el recull de narracions Molta roba i poc sabó...i tant neta que la volen, incia un cicle novel·lístic ple d’èxit i reconeixement amb el El temps de les cireres (1977) premi Sant Jordi de novel·la de 1976, L’hora violeta (1970) i L’agulla daurada, premi nacional de Literatura Catalana de 1986, entre altres.

 

Els catalans als camps nazis (1977), la gran aportació a la memòria històrica de la periodista

Els catalans als camps nazis, és una obra que va obtenir un gran ressò degut a l’excepcional document de testimoniatge, fou premi Crítica Serra d’Or de 1977. En una entrevista recuperada que l’escriptora va fer per al diari El País publicada el 15 de març de 1979 a propòsit de la presentació de l’edició en castellà del llibre, Montserrat Roig aporta llum a una història soterrada i silenciada durant dècades, una història d’horror i mort que va afectar d’entre 8.000 a 10.000 espanyols i catalans que van morir als camps d’extermini nazis.
L’origen d’aquesta àmplia investigació rau en el recull del testimoni de cinquanta ex deportats, supervivents dels diferents camps de concentració nazis. Amb paraules de Montserrat Roig ‘Al 1972 vaig llegir Cartes des dels camps de concentració, de Pere Vives. Aquella va ser la primera notícia de que hi havia espanyols morts en aquella catàstrofe. Pere Vives, un personatge molt semblant a nosaltres, que gaudia de l’art i la literatura, que inclús en els camps havia organitzat seminaris de discussió per la supervivència, va morir als 26 anys, després que li injectessin gasolina al cor. Se li va practicar l’eutanàsia perquè havia començat a embogir: l’univers dels camps li resultava incomprensible, y la seva raó no va poder amb ells’.
Per a Montserrat Roig conèixer als supervivents va ser una experiència terrible que la va impulsar a completar la gran obra Els catalans als camps nazis.

 

 

Roig, sempre entre nosaltres!

 

Divendres 24 de març, 21h

Espai Orfeó

 

"Potser, l'alegria només la viuen els qui no són capaços de definir-la" (Montserrat Roig)

 

COMPRA LES TEVES ENTRADES AQUÍ!

 

Organitza: Fundació Orfeó Lleidatà

Col·labora: Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC) i Xarxa de Teatres d'Ateneus de Catalunya (XTAC)

Accions del document
Segueix-nos a: Facebook YouTube Twitter
Orfeó Lleidatà C. Sant Martí, 60-62 25004 Lleida
T. 973 233 554 info@orfeolleidata.cat