Esteu aquí: Inici ca Notícies Veus Visuals

Veus Visuals

+ Veus Visuals

Música i arts visuals en lluita contra l'estigma en salut mental!

Veus Visuals és un projecte impulsat per Sant Joan de Déu Terres de Lleida amb la col·laboració de la Fundació Orfeó Lleidatà i el Centre d’Art la Panera, que vol explorar vies de sinergia entre l’àmbit social i el cultural, a través de les arts visuals i la música, enteses com a processos de creació, inclusió i empoderament entre persones amb i sense trastorn mental.

L’objectiu del projecte, és crear una composició d’un tema musical, música i lletra, i una creació artística utilitzant el dibuix, a partir d'un treball conjunt entre usuaris de l’àmbit de la salut mental procedents de l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida i voluntaris de la Fundació Orfeó Lleidatà.

El projecte es presentarà de forma pública el 10 d’octubre de 2019, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, i constarà d’una interpretació de la nova composició musical per part del Cor de l’Orfeó Lleidatà, a la vegada que s’exhibirà el resultat del procés creatiu d’arts visuals.

  • La QUALITAT ARTÍSTICA del projecte queda garantida en els creadors que lideraran els processos artístics participatius, que són: per part de l’Orfeó Lleidatà, el projecte està coordinat per Pedro Pardo, compositor i director del Cor de l’Orfeó Lleidatà i Joan Enric Vidal, músic  i terapeuta.

El Centre d’Art la Panera planteja crear un procés creatiu des de les arts visuals conduït per l’artista Ana Garcia-Pineda.

  • ASPECTES INNOVADORS: Un dels potencials d’aquest projecte és la possibilitat de fer un treball transversal entre cultura i salut, involucrant a institucions i persones d'àmbits molt diversos com la música (l’Orfeó Lleidatà), l'art contemporani (La Panera) i els usuaris de l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida.

Un altre dels punts a destacar és que és un projecte que es dissenya i s’executa des del paradigma del disseny universal i la inclusió. És per això que s’ha escollit treballar la veu i el dibuix, com a tècniques artístiques que pugin fomentar l’empoderament de tots els participants en tots els processos de creació.

  • METODOLOGIA: El projecte es desenvoluparà a través de diferents tallers, amb els quals volem crear un ambient de cohesió de grup entre tots/es els/les participants provinents de l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida i de l'Orfeó Lleidatà.
  • Totes les fases dels processos artístics (tant el musical, com el de les arts visuals) seran processos participatius, i es treballaran conjuntament, consensuant les decisions entre tots, i de la manera el més participativa possible: composició, arranjament dels temes en format instrumental, enregistrament i plantejament de la proposta final del procés d’arts visuals.

  • PRECEDENTS: El 2012 les tres institucions implicades en el present projecte ja van col·laborar en un treball col·lectiu dirigit per l’artista Francesc Ruiz, que amb el títol “Apropa’t” van versionar cançons i realitzar diferents videoclips en els quals van participar usuaris amb diversitat funcional de l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida i alumnes de l’Escola de Música de l’Orfeó Lleidatà.

  • CALENDARI DEL PROJECTE VEUS VISUALS

La realització dels tallers es duran a terme tant a l’Orfeó Lleidatà, com en el Centre d’Art la Panera i el grup total de participants és de 25 persones, durant els mesos de maig, juny i el procés de gravació serà al juliol.

10/10/19 Presentació pública dels projectes es realitzarà a l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida. Hora per determinar.

Accions del document
Segueix-nos a: Facebook YouTube Twitter
Orfeó Lleidatà C. Sant Martí, 60-62 25004 Lleida
T. 973 233 554 info@orfeolleidata.cat