PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE L’ORFEÓ LLEIDATÀMÉS DE 160 ANYS DE COMPROMÍS (1861-2024)

13/02/2025 19:00 h
Entrada lliure
Organitza: Fundació Orfeó Lleidatà

L’ORFEÓ LLEIDATÀ, MÉS DE 160 ANYS DE COMPROMÍS

‘Orfeó Lleidatà. Més de 160 anys de compromís (1861-2024)’ és el primera publicació que recull la història de l’entitat lleidatana des dels inicis fins l’actualitat. Gràcies a un extens i minuciós treball de recerca, Lluís Herrera descriu de forma completa i rigorosa la història d’un dels grans referents culturals i musicals de ponent.

L’AUTOR: LLUÍS MARC HERRERA

Lluís Marc Herrera i Llop és Catedràtic d’Ensenyament Secundari i Doctor en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Ha cursat també estudis musicals de grau mitjà i superiors als Conservatoris de Lleida, Tarragona i Barcelona. La seva recerca històrica s’ha concretat en diverses publicacions que abasten diferents aspectes de la música a la ciutat de Lleida des de mitjans segle XIX fins l’actualitat. Més enllà de les publicacions individuals, ha col·laborat en diverses obres col·lectives i també amb nombroses institucions de la ciutat.

UN RELAT QUE FORMA PART DE LA HISTÒRIA DE LA CIUTAT I DEL PAÍS.

De que el 1861 es presentava l’Orfeón Leridano de la mà de Francesc Vidal, fins a l’actual recuperat a partir de 1951 i que avui en dia continua tant o més actiu que mai, Lluís Marc Herrera ha completat, peça a peça, el retaule de la història de l’Orfeó, una entitat que ha tingut un paper rellevant en els àmbits nacional, social i ciutadà que va molt més enllà de l’estrictament musical.

EN EL MARC DEL CENTENARI D’UN GRAN REFERENT DE L’ORFEÓ: LLUÍS VIRGILI

Lluís Virgili i Farrà (1925 -2017), es va fer càrrec de la direcció de l’Orfeó Lleidatà el 1953, reprenent la tasca del seu pare Antoni Virgili i Piñol, mort durant la Guerra Civil de 1936-39. La refundació de l’Orfeó Lleidatà fou una fita decisiva de la qual en fou l’impulsor. El seu activisme redundaria en la potenciació del cant coral a les terres de Lleida i en el moviment a Catalunya amb experiències tan innovadores com els Negres espirituals, els Cursos Internacionals de Direcció Coral o les colònies Cantarelles d’Estiu, esdevint un espai cabdal de desvetllament catalanista durant el Franquisme i la Transició democràtica, i d’impuls musical que ha perdurat fins als nostres dies.

UNA ENTITAT QUE MIRA CAP AL FUTUR

L’Orfeó Lleidatà, amb més de 160 anys d’història i actualment amb un ambiciós projecte renovat i actualitzat, esdevé una de les institucions culturals lleidatanes amb més projecció. Durant el darrer quart de segle ha consolidat un profund procés de modernització i d’obertura que li ha permès assolir la fita de disposar d’una seu pròpia amb un espai escènic com l’Espai Orfeó, transformar-se en una fundació i consolidar el seu paper de motor cultural a través del cant coral i l’escola de música, la temporada estable, els projectes socials i la Casa de la Música.