Les sessions sobre Música i Drets Humans són un cicle d’audicions comentades a càrrec de reconeguts músics i professionals del sector musical que ens faran redescobrir alguns àlbums clàssics del rock i la música popular de tots els temps, tot reflexionant sobre la seva transcendència des de la perspectiva de la defensa dels Drets Humans.
Les sessions tractaran sobre la vulneració dels drets universals, la diversitat lingüística, la diversitat sexual i de gènere i la recuperació de la Memòria Democràtica.
Aquesta xerrada compta amb la col·laboració de la Coordinadora d’ONG’s i Altres Moviments Solidaris de Lleida i la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida.
– PONENTS: Dem Buso, Kanakoumé i Cool Sadiq
– MODERADORA: Anna Sans
– Projecció del documental “100% Galsen”
Dem Buso: És el nom artístic de Mohammed Deme, d’ètnia Pulaar i nascut a Pikine, Dakar, una zona molt important per a la música urbana a Senegal.
Va arribar a Lleida fa quasi 20 anys, i sempre li havia agradat molt des de petit “el món de l’espectacle i la música”. Als 17 anys ja gravava els seus primers mixtapes amb el grup de Lleida “Racial Fury” on denunciava entre altres temes la segregació i el racisme, però “la música no és només per queixar-se” i van explorar altres estils i temàtiques. Als 18 va muntar el seu propi estudi de gravació, mogut per la necessitat, ja que “gravar música és molt car i només és possible si et muntes el teu propi estudi”. Després d’alguns anys el grup es va separar i cada artista va continuar amb altres projectes, com a Dem Buso i com a productor musical per altres artistes.
Kanakoumé: Assane Koumé va néixer fa 23 anys a Senegal, a la regió de Matam a l’interior del país. El 2018 va arribar a Lleida i va continuar amb allò que des dels 14 anys havia començat “com un joc”: la música. Actualment, ha gravat alguns mixtapes, en solitari i també amb altres artistes. El rap és per a ell un diàleg entre l’artista i el públic per a llençar un missatge. També pot ser un diàleg entre barris i un forma de reivindicar els teus drets. Va començar amb el rap, però ara explora també altres tipus de música. Comparteix sovint escenari amb Cool Sadiq, Latin Lay artista equatorià resident a Lleida, Maria del Sur i altres artistes lleidatans, amb qui enriqueix la seva música amb estils i vivències.
Cool Sadiq: darrere aquest pseudònim / nom artístic trobem a Baye Diene, un jove senegalès de 28 anys, procedent del barri de Thiaroye que des de fa 8 anys resideix a Lleida. Inicialment, va arribar a Huelva, on va començar a vincular-se a moviments socials i es va comprometre amb la lluita per millorar les condicions de vida de les persones migrants.
La seva passió pel rap va començar a Senegal, on cantava amb el grup Black Fighter fent crítica social i política, i fent servir la música per representar la gent de la seva comunitat, del seu barri, i fer escoltar les seves demandes.
“Per mi el rap no és per cantar només sobre noies, sobre drogues, sobre diners. Per això m’ajunto amb altres artistes que tenen el mateix concepte que jo del rap com a eina política i social” afirma. A Lleida, doncs, juntament amb Kanakoumé i altres artistes de la música urbana, han començat a gravar cançons també sobre la situació política i social del seu país “si cantés això allí, aniria a petar a la presó” però també les seves vivències aquí: “Les persones som com un disc dur. Cantem el que veiem i vivim al carrer perquè és un exemple de tot el que passa. És l’escola de la vida, l’escola del carrer”.
Anna Sans Llauradó: lleidatana, 39 anys. Llicenciada en comunicació i antropologia social i cultural, especialitzada en Societats africanes i mundialització. Apassionada i coneixedora de la cultura senegalesa. Tècnica de sensibilització i comunicació de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida.