11è Festival Internacional de Fado de Catalunya del 20 al 29 d’octubre de 2022

11è Festival Internacional de Fado de Catalunya del 20 al 29 d’octubre de 2022

El Festival Interfado porta un any més la cultura portuguesa a terres lleidatanes, a càrrec d’artistes vinguts de Portugal, el Regne Unit i les Illes Balears

  • El Festival Internacional de Fado de Catalunya que organitza la Fundació Orfeó Lleidatà, amb la col·laboració especial del Consolat de Portugal a Barcelona, l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Institut Català de les Empreses Culturals i Supermercats Plusfresc, i sota la direcció artística de la cantant lleidatana Carolina Blàvia, celebrarà l’11a edició amb un concert al Cafè del Teatre de Lleida, un concert a la Sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell, i dos concerts a l’Espai Orfeó de Lleida.
  • Enguany podrem gaudir d’un concert de fado tradicional de la mà de l’artista Margarida Arcanjo, qui obrirà el festival a l’Espai Orfeó de Lleida el dissabte 22 d’octubre (22 h) on presentarà en el seu nou àlbum ‘Fado Franco‘, acompanyada de la guitarra portuguesa de Pedro Ferreira i la viola de fado de João Nunes.
  • El reconegut artista João Caetano portarà al Cafè del Teatre, el diumenge 23 d’octubre 19:30 h, el seu ‘Rhythm & Fado’ que  té com a instruments principals la percussió, la guitarra portuguesa, la guitarra acústica i el piano. El concert ha estat descrit per molts com un viatge emocional, ple d’intensitat i ritme.
  • La menorquina Rita Barber, amb una veu amb força i caràcter, càlidament banyada per les aigües del mediterrani, presentarà el seu darrer disc ‘De mar amar’, un diàleg entre les músiques d’una ribera i l’altra, l’atlàntica i la mediterrània. L’artista anirà acompanyada de la guitarra portuguesa i violí de  Raúl Sánchez Zorzo i la viola i la guitarra espanyola de Carlos Ramos. Actuaran a l’Espai Orfeó el divendres 28 d’octubre (22 h) i a la Sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell el dissabte 29 d’octubre (20:30 h).
  • L’oferta gastronòmica que acompanya habitualment el festival, continua present. Enguany s’ha organitzat un taller de cuina portuguesa a la Sala Sunka (dijous 20 d’octubre, 18:30 h) a càrrec de Víctor Nicolau, responsable gastronòmic de Plusfresc. També hi haurà tasts de gastronomia portuguesa de la mà de Mateu Blanch (Restaurant Caravista) als concerts dels dies 22 i 28 d’octubre a partir de les 20:30 h a l’Espai Orfeó.
  • En el marc de l’Interfado s’ha inaugurat l’exposició fotogràfica ‘FADISTES’. En aquesta ocasió, mitjançant una selecció d’imatges realitzades pel crític musical i fotògraf Javier de Castro durant alguns dels concerts celebrats tots aquests anys en el marc de l’Interfado, es vol retre homenatge a catorze dones, cantants i instrumentistes meravelloses, que han protagonitzat diferents elencs del festival i ens han deixat un record inesborrable a la memòria, però també al cor. L’exposició es pot visitar a l’Espai Orfeó fins al 29 d’octubre.

 

 

L’11a edició del Festival Internacional de Fado de Lleida que organitza la Fundació Orfeó Lleidatà, amb la col·laboració especial del Consolat de Portugal a Barcelona, l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i Supermercats Plusfresc, i sota la direcció artística de la cantant lleidatana Carolina Blàvia, tindrà lloc per onzè any consecutiu a Lleida, i per segona vegada també a La Seu d’Urgell, del 20 al 29 d’octubre amb un concert al Cafè del Teatre de Lleida, un concert a la Sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell, i dos concerts a l’Espai Orfeó de Lleida. També es podrà gaudir de l’oferta gastronòmica que acompanya habitualment el festival amb un taller de cuina portuguesa a la Sala Sunka (Plusfresc) a càrrec de Víctor Nicolau, responsable gastronòmic de Plusfresc, i un tast de gastronomia portuguesa als concerts del 22 i 28 d’octubre de la mà de Mateu Blanch (xef del restaurant Caravista) a partir de les 20:30 h a l’Espai Orfeó.

Enguany també es podrà gaudir en el marc de l’Interfado de l’exposició fotogràfica ‘Fadistes’. Fotografies de 10 anys de concerts realitzades pel crític musical i fotògraf Javier de Castro.

Enguany l’Interfado comptarà amb les actuacions de formacions musicals amb una consolidada trajectòria musical dins del fado, vingudes des de Vila Franca de Xira (Portugal), Londres (Regne Unit) i Menorca (Espanya).

 

MARGARIDA ARCANJO inaugurarà el festival el dissabte 22 d’octubre a l’Espai Orfeó

MARGARIDA ARCANJO presenta  ‘Fado Franco’

22 de octubre. Espai Orfeó. 20:30 h (Obertura de portes). Tasts menjar portuguès  a càrrec del xef Mateu Blach.

22 h (inici concert).

Veu: Margarida Arcanjo

Guitarra portuguesa: Pedro Ferreira.

Viola de fado: João Nunes.

Margarida Arcanjo canta per desfogar, “matar” l’enyorança i sentir-se feliç.

Tenia dos anys quan va començar a taral·lejar les primeres cançons escoltades a la llar d’infants. Ha estudiat música des de petita, solfeig i orgue electrònic. Posteriorment, es va incorporar al Conservatori on va estudiar guitarra clàssica i tècnica vocal. En arribar a la majoria d’edat, és convidada a cantar, de manera informal, en una nit de fado i es revela un nou món. En els anys següents, es va unir a diverses bandes de covers/originals, va actuar a cases de fado/restaurants de Portugal, Anglaterra, França i Suïssa. Margarida Arcanjo sent que el Fado l’ajuda a entendre allò que sovint és difícil d’explicar. Des de l’any 2006 es dedica professionalment a la música i el Fado ha estat l’estil que ha escollit per expressar la seva identitat tant a Portugal com el temps que va viure a Regne Unit.

Al Festival Interfado podrem gaudir d’un concert de fado tradicional de la mà de la cantant, professora i músic-terapeuta Margarida Arcanjo.

La cantant ha explicat que el nom de l’espectacle està relacionat amb el significat de la paraula franc (lleial, sincer) i també perquè els tres músics van néixer a la mateixa ciutat: Vila Franca de Xira.

Pedro Ferreira (guitarra portuguesa)

Pedro va néixer a Vila Franca de Xira, el 25 de gener de 1977. El seu gust per la música el va portar, als vuit anys, a aprendre a tocar la guitarra clàssica, assistint a una escola de música fins als quinze anys. Una activitat que reprendria uns anys més tard, quan va iniciar estudis superiors i es va incorporar a una Tuna Acadèmica.

El seu gust per la música i els instruments de corda va despertar el seu interès per aprendre a tocar la guitarra portuguesa, fet que es materialitzarà uns anys més tard, després de conèixer el mestre Antonio Chaínho, amb qui va tenir la sort i el plaer d’aprendre l’instrument.

Actualment, toca una mica a tot arreu, amb algunes actuacions fora de Portugal, com Argentina, Sud-àfrica, Espanya, França, Grècia, el Marroc, Polònia i l’Uruguai. A Portugal ha actuat en esdeveniments del nord al sud del país i ha tocat en algunes de les cases de fado més prestigioses de Lisboa com O Faia, Café LUSO, Senhor Vinho, Marquês da Sé, Mesa de Frades, Museu do Fado, entre altres…

João Nunes (guitarra fado)

Va néixer a Vila Franca de Xira, la terra on va començar a sentir els primers sons del Fado. Quan treballava a l’ambaixada del Brasil a Londres, va dedicar la major part del seu temps lliure assistint a les dues cases de fado d’aquesta ciutat, on va desenvolupar els seus coneixements com a cantant de fado i com a viola de fado. Va fer diversos espectacles, tant a Anglaterra com a altres països, com Itàlia, França, Espanya, Grècia i Brasil i també en països africans de parla portuguesa. Actualment, resideix a Portugal i continua freqüentant els locals de Fado, tant aficionats com professionals.

 

JOAO CAETANO actuarà al Cafè del Teatre el diumenge 23 d’octubre

JOAO CAETANO presenta  ‘Rhythm & Fado’

23 d’octubre. Cafè del Teatre. 19:30 h

Veu i percussió:  Joao Caetano

Guitarra portuguesa: Rui Poço

Acordió:  Inês Teixeira Vaz

Tècnic de so: Nuno Miquel Rebocho

João Caetano, fill de pares portuguesos, va néixer i es va criar a Macau. Als divuit anys es va traslladar al Regne Unit per estudiar música a la Universitat de Chichester. Avui dia encara està implicat en els projectes musicals de la universitat. Al començament de la seva carrera, João Caetano es va incorporar a la llegendària banda Incognito. Des de llavors ha fet cinc gires mundials i ha publicat quatre àlbums, com a membre principal de la banda. També ha col·laborat amb artistes com Chaka Khan, Mario Biondi, Anastacia, Leona Lewis, Jessie J i Dionne Bromfield. Dotat del talent per escriure i cantar, va decidir començar la seva carrera en solitari per reflectir les seves arrels portugueses. L’àlbum, gravat i desenvolupat als Livingston Studios de Londres, inclou una varietat de sons d’Àsia i Europa i forma part d’un projecte captivador i atemporal.

L’actuació escènica vívida i enèrgica de João Caetano ara porta un gènere musical que combina elements de jazz, folklore i música tradicional portuguesa que abasta tant la percussió com el fado, el gènere inscrit a les Llistes del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. João Caetano s’estableix als circuits musicals internacionals com un veritable entusiasta de la fusió de combinacions multifacètiques de sons i instruments.

Caetano’s Rhythm & Fado té com a instruments principals la percussió, la guitarra portuguesa, la guitarra acústica i el piano, encara que de vegades s’acompanya de baix i clarinet, i també porta una nova trama escènica als escenaris de músiques del món. El concert ha estat descrit per molts com un viatge emocional, ple d’intensitat i ritme.

Aspectes més destacats dels darrers 10 anys com a percussionista de gira pel món.

El 21 de novembre va presentar al Festival de Jazz de Londres el primer disc del percussionista i cantant João Caetano, ‘Rhythm & Fado’, una “mescla del fado portuguès amb el jazz de Londres“.

L’autor declara que “hi ha una barreja del fado portuguès i jazz londinenc, on visc i passo la major part del meu temps, tanmateix, també hi ha elements de música xinesa, perquè vaig néixer a Macau i aquestes influències estan sempre retratades en la meva música”.

Les 13 cançons, entre elles un fado original i arranjaments de cançons de Toquinho i Vinicius de Moraes, es presentaran per primera vegada a la capital britànica, al London Jazz Festival, l’autèntic “kick off”.

A la resta de públic, el músic donarà a conèixer només un tema per setmana a través de les xarxes socials. Una tria, ha recordat, que té a veure amb la “realitat de la música d’avui”. Les ganes de presentar el disc a Portugal i Macau, on va néixer i es va criar, són grans. Ha subratllat, “s’està treballant per presentar-se arreu del món“.

 

RITA BARBER actuarà a l’Espai Orfeó i clourà el festival a la Seu d’Urgell

RITA BARBER presenta ‘De mar amar’

28 d’octubre. Espai Orfeó. 20:30 h (Obertura de portes). Tasts menjar portuguès  a càrrec del xef Mateu Blach.

22 h (inici concert).

29 d’octubre. Seu d’Urgell. Sala de la Immaculada. 20:30 h

Veu: Rita Barber

Guitarra portuguesa i violí:  Raúl Sánchez Zorzo

Viola i guitarra espanyola: Carlos Ramos

Rita Barber compagina els treballs d’actriu, cantant i pedagoga. És llicenciada en Interpretació Gestual per la Reial Escola Superior d’Art Dramàtic de Madrid (RESAD), llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona i Grau Elemental de violí i cant al Conservatori Superior de Dansa i Música de les Illes Balears. Té anys de teatres, gires i concerts, entre ells, als populars musicals: La bella i la bèstia, Mamma mia! o Somriures i llàgrimes.

Rita Barber va llançar al mercat el disc “de mar amar”, un diàleg entre les músiques d’una ribera i l’altra, l’atlàntica i la mediterrània. Rita Barber és cantant i actriu, amb una veu amb força i caràcter, càlidament banyada per les aigües del mediterrani; menorquina d’origen i representant d’aquesta mena d’artistes d’arrel, de terra. A la riquesa i la brillantor de la seva veu, se suma el matís de la seva interpretació sentida a cada vers, a cada text, a cada frase. El fado és el seu vehicle d’expressió preferit, aconseguint crear un clima poètic, elegant i íntim que arriba directament a l’ànima.

 

Activitats paral·leles

Exposició FADISTES. Javier de Castro, periodista musical.

10 anys de Fado. Fotografies de 10 anys de concerts realitzades pel crític musical i fotògraf Javier de Castro.

Retrats de Ana Pinhal (Portugal) · Ana Roque (Portugal) · Bévinda (França) · Carolina Blàvia (Catalunya-Espanya) · Cecilia Martínez (Galícia-Espanya) · Flora Miranda (Portugal) · Jussara Silveira (Brasil) · Karina Beorlegui (Argentina) · Lizzie Leeve (França) · Margarida Guerreiro (Portugal) · Marlene Rodrigues (Portugal) · Mónica de Nut (Galícia-Espanya) · Rosario Solano (Andalusia-Espanya) · Sofía Ribeiro (Portugal)

En aquesta ocasió, mitjançant una selecció d’imatges realitzades pel crític musical i fotògraf Javier de Castro durant alguns dels concerts celebrats tots aquests anys en el marc de l’Interfado, volem homenatjar a catorze dones, cantants i instrumentistes meravelloses, que han protagonitzat diferents elencs del festival i ens han deixat un record inesborrable a la memòria, però també al cor.

En paraules de Javier de Castro: “Com que soc un maniàtic de l’enquadrament i de les simetries, miro que cada instantània, ja sigui un primer pla, una vista de conjunt o preses laterals o contrapicades del subjecte, responguin a les autoexigències apuntades. M’agrada anar sempre més enllà de l’acte purament periodístic i assolir el plaer que suposa cercar, atrapar i fixar en una imatge, qui sap si irrepetible, l’essència de cada artista o grup en plena actuació, fent bona la dita de “val més una imatge que mil paraules”. És a dir, qualsevol gest inesperat d’entrega, de complicitat, de sorpresa o d’humor del músic vers el seu públic. Una seqüència damunt de l’escenari estèticament bonica, sense més. O, millor encara, la captura a través del meu objectiu d’algun instant musical.”

Gastronomia

L’oferta gastronòmica que acompanya habitualment el festival seguirà present. Enguany s’ha organitzat un taller de cuina portuguesa a la Sala Sunka, gràcies a la col·laboració de Plusfresc,  el dijous 20 d’octubre a les 18:30 h (inscripció prèvia al web www.plusfresc.cat).

També hi haurà tasts de gastronomia portuguesa de la mà del xef Mateu Blanch (Restaurant Caravista) en els concerts dels dies 22 i 28 d’octubre.

 

Altres suports i col·laboracions que fan possible el festival

L’Interfado compta amb la col·laboració de Consulado Português em Barcelona i de Camões – Instituto da Cooperação e da Língua i de la Mostra Portuguesa.

També té suport de l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Institut Català de les Empreses Culturals, Supsa Supermercats Pujol – Plusfresc, Sistemas Digitales Ricoh i Gabinet Casas.

I la col·laboració del Cafè del Teatre de Lleida i de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.

 

Per entrades i més informació cal consultar la pàgina web www.orfeolleidata.cat